Nuffnang saya

Friday, November 20, 2009

Cheese Macaroni Oven

Salam semua,

Masih ada lagi satu peristiwa penting yang berlaku pada 14/11 yang belum diceritakan di sini iaitu tentang pergi ke rumah IDA untuk mengambil borang permohonan takaful yang telah di tandatangani oleh suaminya. Sebenarnya terlupa gak nak bercerita yang kami telah berjumpa pada 7/11 yang lepas untuk kali pertamanya setelah berhubung hanya menerusi email, sms, telefon dan jugak fb sejak dari bulan puasa lagi. Ida merupakan kenalan alam maya yang memang teramat rajin memasak dan mempunyai sepasang anak kembar yang comel.

Setelah sekian lama kami merancang untuk berjumpa pada 7/11tu saya nekad untuk pergi ke Cheras dengan menaiki LRT dari stesen Sri Petaling. Kebetulan hari itu adalah perlawanan akhir bola sepak antara N9 dengan Kelantan, maka apabila melalui stesen Bukit Jalil kelihatan selautan manusia sudah berada di sana seawal pagi lagi. Maka saya berharap pertemuan saya dengan Ida tidak akan masa yang lama takut-takut saya akan bersesak di dalam LRT semasa balik nanti. Pada mulanya saya ingin membawa Atikah seorang namun disebabkan oleh kedua-dua mereka demam, saya pergi seorang sahaja.

Ida berpesan kepada saya "akak turun kat LRT Maluri tau, tunggujer kat tempat tunggu bastu". Tak lama menunggu Ida sampai ngan kereta Pesona dia dengan kembar yang memang comel sangat dan Idapun memang tak macam yang saya tengok dalam fp. Idatu orang Trengganu dan sudah pastiler putih melepak dan amat lemah lembut orangnya. Setelah berbincang lebih kurang kerana sebelum ini saya ada menerangkan dalam blog takaful saya dan juga menerusi telefon maka Ida mengeluarkan makanan yang sedap-sedap belaka. Yang bestnyer dia siap tapaukan untuk 2A, suami dan mertua saya.. terima kasih Ida.. Ni saya copy & pastekan resipi makaroni keju oven yang ditapaukan kepada saya & ada lagi satu brownies yang memang best sangat.

CHEESE MACARONI OVEN
sumber -MYRESIPI-HAMZAN(adaptasi dr RACHELRAY-NTV7)

Bahan-bahan ( 6 orang. )
1 bungkus makaroni yang macam kerang atau
straw tu.
Cheddar cheese.(ibu guna slice cheese aje)
1 biji bawang
kuning yang besar, 3 ulas bawang putih.
2 sudu butter.
3 sudu besar
tepong gandum.
3 cawan susu uht.(ibu guna dutch lady low fat).
2 cawan
air.
1 kiub ayam knorr.
2 biji chili cameron atau asparagus.(tak letak
pun takde stok)
Udang atau ayam.(kuantiti sukahati, lagi banyak lagi
best).ibu guna burger ayam aje
3 atau 4 sudu sos chili.(kimball sedap).
Serbuk lada hitam(pepper) dan garam.
Cara-cara
Rebus makaroni
kedalam air yang mendidih selama 6 minit. Bubuh sedikit garam.
Dalam periuk
atau kuali besar yang lain goreng bawang kuning dan putih dengan butter. Biarkan
sampai layu kekuningan.
Masukan tepong kacau seketika dan masukan 2 cawan
air, kacau lagi ia akan jadi pekat dan masukan kiub ayam. Pastikan kiub itu
larut.
Masukan udang atau ayam, secubit garam dan serbuk lada hitam.
Kemudian masukan susu dan sos chili.
Kemudian masukan cili cameron yang
dihiris2 atau asparagus yang telah dicelor. Celor dengan air rebusan makaroni
tadi.
Akhirnya masukan makaroni yang telah ditoskan terlebih dahulu kedalam
dan gaul mesra(bob). Eh lupa lak....parut cheese kedalam sebanyak mana anda
suka. Lagi banyak lagi sedap. Gaul sekejap sehingga semua menjadi melekit2 macam
chewing gum...perghhh sedap.
Ops...jangan hidang dulu..sabar, sile tengok
name resepi ada perkataan oven...so masukan kesemuanya kedalam bekas pembakar,
tabur cheese yang diparut diatas sebanyak anda suka. Bakar dalam oven sehingga
bahagian atas keperang2an.
Haaa...sekarang baru bolih dihidangkan. Makan
semasa masih berasap sebab kalau dah sejuk tak best dah.....


Ni gambar diambik mak si kembar pada kali pertama pertemuan kami.. comelkan..

Alamak berbalik cerita pada 14/11 yang lepas, disebabkan selepas majlis harijadi Nek Jang hujan renyai maka banyakler kereta yang tak keluar dari halaman maka kereta cik Mira (sepupu husband saya) yang terletak di garaj tidak boleh keluar. Oleh itu saya terlewat sedikit pergi kerumah Ida pada hari tersebut dan nasiblah cik Mira memang "expert" jalan tersebut kot idak dahler lambat dengan sesat larat lagi pastilah makin lambatler saya sampai. Kali ini saya membawa 2A bersama sebab Ida teringin nak jumpa dengan bintang kecil saya yang selalu 'enteprem' kat fp sayatu.

Kami memohon kepada Ida untuk solat maghrib terlebih dahulu barulah Ida meminta saya menerangkan kepada suaminya serba sedikit tentang permohon takaful tersebut. Syukurlah suami dia memang mengetahui sedikit sebanyak cuma dia berharap kali ini akan lebih sejahteralah lagi hendaknya. Kiranya haritu 3 borang dikembalikan kepada saya, Ikhlas Saving Takaful untuk suami Ida (En Baseri) dan IKHLAS Education Takaful Classic untuk 2 orang kembar dia. Ida kata nanti kalau ada rezeki dia nak ambil untuk diri sendiri pulak, dan itulah yang sepatutnya kerana sekurang-kurangnya kita ada melakukan sesuatu untuk yang tersayang.. Sebenarnya inilah keseronokan saya sejak berjinak-jinak dengan blog, fp dan sebagainya di samping dapat menambahkan kenalan (yang kadang-kadang lebih rapat dari kawan sekolah @ ofisni) dapat juga saya membantu kawan-kawan dalam mengenali dunia takaful. Syukur atas nikmat Allah berikan kepada saya kerana mengizinkan saya untuk menjadi seorang "tabligh" yang menyampaikan amanah yang terpikul dibahu ini...
Comel tak si kembarni.. anak saya pulak "peghak" sikit malamtu, tak reti nak berkawan..

Thursday, November 19, 2009

Besday Nek Jang yang macam-macam cerita

Salam...
Kejadian inipun berlaku pada hari sabtu jugak, banyak pulak kejadian berlaku pada hari ini tanpaku sedari. Nek Jang adalah nenek saudara kepada 2A iaitu adik kepada ibu mertuaku yang tinggal bersebelahan dengan rumah nenek mertuaku di Jalan Melati, Gombak. Dia mengadakan majlis sambutan harijadi untuk dirinya juga majlis tahlil dan merangkap majlis jamuan hari raya (kiranya 3 dalam 1 kan senang).

Majlis bermula pada pukul 2.40petang dengan dimulakan dengan bacaan marhaban dari grup marhaban yang juga dianggotai oleh Nek Jang. Yang paling seronok ialah hari ini kumpulan marhaban dibenarkan untuk menonjolkan diri dengan pakaian bergemelapan kerana ada 5 hadiah untuk ahli yang bertuah. Juri-juri telah bersedia di luar rumah sambil memerhatikan setiap ahli yang masuk kedalam dan macam-macam komen yang diberikan ala-ala Rizalman. Ulasan juri bertikam lidah ini boleh di dapati dalam blog adik ipar saya http://najidfamily.blogspot.com/
.
Grup marhaban yang sporting dan juga penyampaian hadiah untuk pemenang pakaian paling vogue. Lagu panjang umurmu dinyanyikan bersama grup marhaban tersebut memang kelakar sangat rasanya.
 
Makanan pada hari tersebut juga macam-macam ada dengan kuetiaw goreng, pulut kuning, roti jala kuah kari, bubur kacang durian, puding roti,satay dan lain-lain. Lepas kekenyangan acara membuka hadiah adalah acara wajib setiap kali sambutan hari jadi. Seronoknye nek jang dapat banyak hadiah dari grup marhaban dan juga saudara mara. Kami orang kinrara hanya menghadiahkan kain sepasang yang dibeli di kedai kain di SS2 ini sahaja, tak sempat nak pergi ke shopping complex. Tapi puas hati jugak sebab nek Jang suka, syukur Alhamdulillah.
Upacara bukak hadiah yang gamat dihadiri oleh ahli keluarga sahaja dan itulah hadiah2yang nek Jang dapat pada hari tersebut. Gambar cik Aty ngan hadiah yang diberikan kepada nek Jang.

Tuesday, November 17, 2009

Cerita hari ahad lepas...

salam semuanya..
Saya cuma ingin bercerita kisah kami anak beranak pada hari ahad yang lepas, kisah masam-masam manis kami yang ingat nak tergelakpun ada. Gini saya memang berhajat nak membeli satu baju baru yang boleh dikatakan "work attire"(betoiker ejaanni) kat Jusco sebab harganya murah dan yang penting ada saiz.. bukan senang sekarangni saiz memang dah kemain susah nak dapat.
Jadi suamipun bersetuju untuk bawak kami anak beranak ke Jusco Wangsa Maju sebab kami kat Gombak hari ahadtu. Hati saya dah berbunga-bunga kot2 boleh dapat satu baju ngan handbag yang dah memang takder sekarangni. Sebelum masuk parking Atikah cakap ni kita gi ngan cik Yakan(cik mira sepupu husband saya) padahal kami selalu bawak dia kesini.. Dah siap parking, adik dia cakap kakak tidurler ibu, eee elah tidur lak. Bukak pintu kereta sedar lak siap cakap ibu dukung yerk!! Saya layankanjerlah tapi adik lak dengki nak ibujer dukung dia, ayah dia memang takkan dukung atikah punya.
Jadinya dah kelam kabut kat situ jer tapi reda lepas Atikah berjaya dipujuk. Saya lega kembali dan sempat kami masuk ke kedai FOS untuk membeli baju harian 2A. Azalia pulak buat perangai, dia nak jugak seluar jeans yang memang bukan saiz dia ataupun kakak dia. Ibu bayar, saya mintak ayah dia tolong pujukkan. Tapi mun dah perangai Azalia memang tak makan pujuk, dia menjerit satu kedai dah berpandangan mencari manalah emak bapak budakni. Saya masatu tengah membayar dan ayah dia memang buat tak retijer malas nak layan kalau perangai bebudakni lain macamjer.
Bila habis bayar, ayah dia kata jom balik.. mak oooi punahler impian saya untuk bershopping @ sekadar window shopping pada hari itu. Memang tak berbaloi betoi rasanya dan balik Gombak, moyang, nenek dan nenek2 saudara dia bertanya kenapa cepat sangat, Azalia buat perangai, rupanya nak tidur... keh! keh!.. mertua saya cakap suami saya dulu masa kecik2 ada gak tragedinya kalau dia nak sesuatu benda jangan dibantah memang dia melenting. Ada pada suatu haritu mertua saya cakap dia baling kasut yang direkemen oleh mertua saya masuk dalam longkang lastnya kena bayar harga 2 pasang kasut. OKler tu like father like daughter..
Sekian...

Inilah baju yang kami dapat sambar pada hari kejadian...

Monday, November 16, 2009

Untukmu Adam Lutfi

First time saya sampai ke Great Eastern Mall di Jalan Ampang pada hari sabtu yang lepas bersamaan 14/11/2009 semata-mata untuk mencari sesuatu yang istimewa buat Adam Lutfi anak sulung kepada Zaki dan Huda yang selalu menitipkan souveniar kepada 2A setiap kali pergi ke mana-mana. Kemungkinan kerana mereka telah berkahwin pada tahun 2003 dan tidak mempunyai anak lagi 2A pasti akan dapat pelbagai hadiah dari Zaki dan Huda seperti teddy bear, baju, coklat dan macam-macam lagi.
Jadi suami saya seperti ingin menunaikan hajat dia yang telah disuarakan kepada saya semenjak Huda belum mengandung lagi ingin menempah sarung bantal untuk anak mereka. Syukurlah setelah beberapa tahun mencuba untuk mempunyai anak sendiri kehadiran Adam Lutfi pastilah sesuatu yang istimewa kerana Adam juga merupakan cucu sulung untuk kedua-dua belah pihak keluarga. Mengikut perancangan 21/11 ini nanti akan berjalan majlis aqiqah dan cukur jambul untuk Adam Lutfi.
Berbalik kepada cerita ke Great Eastern Mall tersebut kami tiba lebih kurang pukul 11.00 pagi namun kedai yang ingin ditujui itu masih lagi belum dibuka. Kami terus singgah ke kedai MPH yang sudah pasti meriangkan 2A disebabkan Atikah memang suka dengan buku-buku dan Azalia selalunya mengikut sahaja perbuatan kakak dia. Lebih kurang 11.30 kami keluar dari MPH dan kedai tersebut masih lagi bertutup, hati dah cuak semacam rasanya. Nasiblah selepas saya keluar dari tandas kedai tersebut telah dibuka kalau tidak rasa macam sia-sia rasa teruja saya untuk pergi ke kedai tersebut.
Kenapa kami memilih hadiah sebegini sedangkan banyak lagi hadiah untuk bayi baru lahir terdapat dimana-manapun baik di internet @ pusat membeli belah? Apabila mendapat hadiah bantal dari adik ipar saya SUZANA untuk Atikah, kami begitu mengemari bantal tersebut. Bukan sahaja kami bahkan kebanyakan ahli keluarga suami saya memiliki bantal yang ditempah dari kedai ini kerana selalu dijadikan hadiah harijadi.
Inilah kedai yang kami cari-cari itu :-

Cotton Picking Craft & Design, Lot 10, Level 2 Great Eastern Mall, No. 303 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur

Namun dalam seronok dapat menempah bantal untuk Adam Lutfi ada perasaan terbuku di hati dengan sikap tidak profesional staf yang bertugas. Entahlah mungkin kami hanya insan yang biasa-biasa tak gaya orang kaya maka layanannya memang kalau tak berkehendak sangat pasti tak jadi urusan hari itu. Sudahlah masuk tak bersambut, lepastu dah tercegat lama disitu langsung tak ditegur, sekurang-kurangnya bertanya "apa yang boleh saya bantuker". Puan Jamilah tolonglah tengok-tengokkan masalah ini, kedai bukak lambat sedangkan kedai lain dah boleh menjana untung beribu pagitu dan layanan yang memang tak mesratu memang mengecewakan.
Namun demimu Adam Lutfi kami gagahi jugak untuk mengambilnya kembali dalam jangkamasa 3 minggu dan tak dapatler kami menyerahkannya pada majlis cukur jambulmu nanti (salah kami lambat membuat tempahan). Dan yang pasti Atikah jugak akan dapat sarung bantal yang baharu kerana sarung yang adatu dah rupa balut belacan. Dalam rasa geram itu tempah sampai dua pulak, kalau layan lebih sikit mesti rasa cam nak tempah bantal untuk diri sendiri. Fikir-fikirkanlah usahawan bumiputera.

Wednesday, November 11, 2009

Sukaler tu!!

Sajalah nak berkongsi satu link yang bermanfaat untuk kita dan anak-anak kecil di masa lapang http://pbskids.org/... jomler ramai-ramai.. Bolehler kita mewarna, baca cerita dan bermain dengan barney & friends, sesame street, Thomas & Friends, Bob The Builder dan lain-lain.


Features games, stories, coloring pages, music, and show information.

Macam-macam yang boleh dijelajahi oleh anak-anak kita dan bukan sahaja anak suka ibupun suka. Tak perlu kita menghabiskan RM untuk membelikan buku untuk mewarna kerana di sini terdapat pelbagai karakter yang sedia untuk diwarnakan.Terdapat juga terdapat pelbagai cerita yang boleh kita cetak untuk kita ceritakan kepada anak-anak dan kalau kita mencetaknya sudah pasti boleh dibuat seperti sebuah buku cerita. Seronok memang seronok.. apa lagi mohler kita bersama-sama menjimatkan sedikit duit kita untuk keseronokan anak-anak kita juga.

Tuesday, November 3, 2009

Dari blog friendster

Semalam bukak friendster yang dah lama ditinggalkan dan ternampak blog ini yang saya tulis tahun sudah cam bestjer jadi just copy & pastejerler..

"Besar periuk, besarlah keraknya" .. macam biasa dengarkan. Besar pendapatan maka makin besarlah perbelanjaannya. Jadi selalunya orang akan mengeluh tak cukup ajer tiap2 bulan walaupun pendapatan meningkat, masa sikitpun macamtu dah banyakpun macamtu jugak.

Bagaimana hal ini terjadi?? Inilah pentingnya kita merancang kewangan kita supaya kita masih dapat menyimpan walaupun dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar. Percayalah semakin banyak cabarannya semakin kita perlu memberi perlindungan kewangan kita untuk kebahagiaan yang tersayang. Sekiranya kita hanya bekerja tanpa memikirkan tentang perlindungan sudah pastilah sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kita akan menyalahkan diri sendiri kerana tidak bersedia.

Kita tidak perlu menyimpan untuk perlindungan 50% dari pendapatan kita, nak mampuih!! cukuplah sekiranya kita dapat menyimpan sekurang2nya 5% dari pendapatan kita. Bersusah-sudah dahulu kerana hasilnya kita tidak tau apa bentuknya, sekiranya menabung dalam takaful misalnya untuk melindungi kewangan kita sudah pastilah sebarang bentuk musibah seperti perjanjian akan dapat kita terima. Tak perlulah kita mengeluarkan simpanan kita yang banyak (sekiranya menyimpan) untuk menampung kehidupan sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini.

Perancang kewangan selalu menyarankan supaya kita menyimpan 10% dari pendapatan kita setiap bulan tapi ramaiker yang menyimpan 10% ni sebabnya simpan kalau keluar selalu pun dah jadi tak kena.. Jadi simpanlah di Takaful Ikhlas kerana saya sekarang ini merupakan Perunding Takaful IKHLAS yang menyediakan banyak pelan untuk kesesuaian semua. Selain dapat menanam sifat menyimpan malah dapat juga menyediakan perlindungan dan kemungkinan sedikit pelaburan.. Jangan tungggu kerana kehidupan penuh dengan ketidaktentuan… Hubungi Cho Zila : 019 2104240


Monday, November 2, 2009

bahagia rasa di hati...

kalauler boleh menaip dari komputer buruk ini dan boleh post blog ini sayalah insan gembira disebabkan inilah nyawa saya...

Children's storybooks Online

Moh kita cari cerita untuk anak-anak kita secara talian sahaja hanya untuk keseronokan dan memudahkan kerja kita seharian. Jadi pergilah kelaman web ini yang memang menyeronokkan bukan hanya kepada anak-anak kecil malah anak yang lebih dewasa, kiranya macam-macam ada... Moh kita cuba :-Children's storybook online Children's storybooks Online ~ Stories for Kids of All Ages.




Okler dulu sekian untuk kali ini.. cuma nak bagi tau diari dietku musnah belaka di hari sabtu lepas selepas dapat makan masakan emak tersayang, tak ingat dunia. Ada aku kesah makan sampai 3 kali (pertama pulut durian, nasi minyak dan nasi kerabu.. mak oooi 3 kalau you!!). Takper hari ini kembali kepada asal no nasi sehingga hari ahad depan boleh...

Nuffnang oh Nuffnang