Nuffnang saya

Friday, February 28, 2014

Surah As-Syura ayat 19

Syukur harini dahpun jumaat maka esok dan lusa kita bercuti..
Yang penting banyak benda yang nak dilakukan walaupun cutikan...
Esok nak bawak emak mertua ke Morib urusan berurut...
Selepas berurutni nampak jugalah perubahannya...
Harini cuma ingin berkongsi dengan kawan-kawan tentang surah As-syura ayat 19...
Moga kita mampu mengamalkannya..

Tulisan di bawah akak dapat di sini =KELEBIHAN SURAH AS_SYURA

Ayat 19 merupakan “Ayat Rezeki” yang sangat masyhur. Amalkan membacanya berulang kali sebanyak yang mampu, dalam bilangan yang ganjil, selepas solat Maghrib dan Subuh. Diikuti dengan doa 33 kali atau 100 kali atau seberapa yang mampu. Insya-Allah rezeki akan dilipatgandakan.


~ Ayat ini juga merupakan doa untuk lemah-lembut keluarga, berkasih-sayang kepada suami/isteri dan anak-anak. 



Caranya:



*Dibaca 3 kali selepas solat fardhu.

*Ditujukan kepada seseorang apabila telah tidur malam. Kemudian dibacakan sekali dan hembuskan ke tengkuknya serta minta Allah lembutkan hatinya.


~ Kepada orang yang teramat degil, baca Ayat 19 ini 19 kali pada air dan bagi minum kepadanya. Baca 19 kali pada ubun-ubun anak-anak yang degil atau sesiapa yang dihajati. Jika orang itu jauh, baca 19 kali selepas solat dan diniatkan.




"Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa."

Ambil ini di sini =KELEBIHAN SURAH AS_SYURA

Thursday, February 27, 2014

Selamat dah sampai ke Madinah

Harini sibuk betul di pejabatni...
2 orang bercuti, 2 orang lagi pulak berkursus, sorang lagi ada 'appointment'..
Tinggallah dua orang di pejabat.. nasib selamat semuanya..
Dah petangni sibuk juga tapi bolehler bernafas..

Petangni dapat whatsapp dari adik akak yang membawa emak dengan apak menunaikan umrah... 
Alhamdulillah mereka tiga beranak dah sampai ke Madinah... 
Moga dipermudahkan semuanya sebab bapak akak tidak berapa sihat... 
Semalam sebelum bertolak ke KLIA akak sempat melawat diaorang di rumah adik..
Memang bapak akak nampak semakin kurus..
Emak kata sekarangni bapak dah kurang selera makannya...
Hanya Allah tempat kita memohon pertolongan untuk memelihara mereka...
Amboi senyum sampai ketelinga apak kitatu...
 Harap emak dan apak sihat sepanjang di sana..
dan boleh menunaikan ibadah dengan sempurna...
Seronok tengok emak dengan apak bergambar bersama..
Maalumler kalau di sini payah nak tengok diaorang bergambar...
 

Wednesday, February 26, 2014

Wordless Wednesday ~ Adik Beradik

Gambar lama adik beradik akak..
Masatu adik bongsupun tak lahir lagi...
Zamantu bukannya senang nak bergambar..
Maalumler bapak akak memang takder kamera..
Jadinya nak bergambartu tunggulah bapak saudara balik kampung...
Akak tau bapak akak akan gunakan setiap sen hanya untuk benda penting..
Sebabtulah bila dia tengok anak dia sekarang, dia kata suka membazir...
Akak dengan adik no 2...
Perasankan belakangtu ada 'pangkin'..
Dulu-dulu setiap pagi ada orang datang jual ikan dan sayur...
Jadinya jiran-jiran akan datang rumah akak setiap pagi...
Ada pokok langsat lagi tengah laman...
Bergambar di kedai 4 beradik...
Alahai rindu dengan zamantu...
Yang paling keciktu adik perempuan akak tau..
Tapi masatu gaya dia memang macam budak lelaki...

Hari ini apak, emak dan adik no 2 akak akan berangkat ke tanah suci Mekah untuk menunaikan umrah...
Semoga diberikan kesihatan yang baik dan boleh menunaikan ibadah dengan mudah..
Amin.. Amin.. Amin...

Tuesday, February 25, 2014

Reriang si mata bulat

Hari ini selasa... bulan Februari dah nak sampai ke hujungnya...
Banyak benda yang ingin diusahakan belum lagi bermula...
Semoga harini adalah hari yang terbaik untuk kita semua...
Entri harini masih kisah balik kampung minggu sudah...
 Cuba teka apa yang dibincangkan oleh saudara sepupu ini...
Budak-budakni main dengan reriang... 
Punyalah 'excited' budak bandar macam anak akak....
Siapa yang suka tangkap seranggani??
Inilah budak yang suka serangga...
Gambarni masa kami ke Bukit Larut..
Masani sibuk dia nak mencari belalang....
Orang sibuk nak menikmati keindahan alam dia sibuk cari belalang..
Reriang ialah serangga dalam order Hemiptera, suborder Auchenorrhyncha, dalam superfamili Cicadoidea, dengan mata besar terbuka luas di kepala dan biasanya bersayap lutsinar. Terdapat kira-kira 2,500 spesies reriang di serata dunia, dan banyak lagi belum dikelaskan. SUMBER ~ Wikipedia...

SUMBER ini ~ Hairieusoff @ reriang
Musim Panas sudah menampakkan sifatnya. Panasnya memang panas dan kala ini bunyi siulan Reriang atau Cicada (bahasa Inggeris) atau Semi (bahasa Jepun) kian rancak kedengaran.

Rupanya reriangni suka keluar kalau musim panas... sekarangnikan musim panas... 

Monday, February 24, 2014

Tahun Melawat Malaysia 2014

Salam hari isnin yang penuh keceriaan.. tapi akak pagini punyalah kelam kabut .. nak buat camner semalam tak buat persediaan secukupnya.... Jom baca entri yang panjang lebar sikit untuk hari ini...

Rasanya semua orang tahu yang tahun 2014 adalah Tahun Melawat Malaysia..Ikutkan bulan Januari dah nak keluarkan entri berkaitan TMMni tapi. Tapi tak sempat belaka macamlah sibuk sangatkan. Dari takder baiklah ada biarpun dah terlambat..
Dengan slogan ‘Celebrating 1Malaysia Truly Asia’ bersama maskot Proboscis, TMM keempat bagi negara kita ini dirancang dan disusun penuh teliti bagi memastikan sasaran 28 juta pelancong dengan nilai pendapatan RM76 bilion tercapai lapor Mymetro Online.

TMM buat julung kali­nya dilancarkan pada 1990, dengan tema ‘Fascinating Malaysia. Year of Festivals’. Kempen itu memberi kejayaan besar buat Malaysia dengan jumlah 7.4 juta pe­ngunjung berbanding 4.8 juta pada 1989. Jom baca di sini :- MALAYSIAN REVIEW
Jom terokai Malaysia yang penuh warna warni... Kita bahagikan kepada negeri-negeri yang ada di bumi Malaysia ini..

TEMPAT MENARIK DI PERAK

Mula bicara jom kita berkenalan dengan Negeri kelahiran akak Perak Darul Ridzuan...

Lumut dan Pulau Pangkor
Zoo Taiping & Night Safari
Kuala Kangsar Bandar Diraja
Ipoh - The Limestone Wonder
Sg Klah Hot Springs
Hutan Paya Bakau Matang
Taman Negeri Royal Belum
Gua Tempurung
Taman Herba Negeri Perak
Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown Resort
Lost World of Tambun ~ Tempat harus pergi ialah Sunway LWOT
Menara Condong Teluk Intan ~ Kami pernah sampai sini Menara Jam Condong
Kellie's Castle ~ Jom tengok gambar kami di Kellie Castle Batu Gajah
Pusat Ternakan Tuntung Bota Kanan ~ satu-satunya di kampung akak... Baca blog akak pasal Kompleks Tuntung Bota
Bacalah blog ini :- DESTINASI PELANCONGAN DI PERAK .. Banyak betoi maklumat tentang tempat yang menarik untuk dilawati di Negeri Perak...

TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

Lepastu jom kita pergi ke negeri yang akak tinggal sekarang.... Selangor Darul Ehsan...

Sunway Lagoon Theme Park
Zoo Negara
Bukit Jugra
Batu Caves
Pulau Ketam
Kuala Lumpur International Airport
Litar Antarabangsa Sepang
Paya Indah Wetland
Pantai Morib ~ jom tengok gambar kami di PANTAI MORIB
Sepang Gold Coast dan Pantai Bagan Lalang
I-city Shah Alam
Taman Botani Negara Shah Alam
Wet World Shah Alam
Kelip-kelip Kampung Kuantan
Bukit Melawati, Kuala Selangor
Mines Wonderland
Kidzania PANDUAN DAN TIPS MELAWAT KIDZANIA
Farm In the  City, Seri Kembangan
Jom baca di sini :- TEMPAT MENARIK DI SELANGOR UNTUK DILAWATI

TEMPAT MENARIK DI KUALA LUMPUR


Menara Berkembar Petronan (KLCC)
Menara Kuala Lumpur (KL Tower)
Pusat Sains Negara
Aquaria KLCC
Jom baca di blog akak  TEMPAT PILIHAN KUALA LUMPUR

TEMPAT MENARIK DI PUTRAJAYA
Jom kita baca tentang Nikmati Keindahan Putrajaya

TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN
Port Dickson
Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
Pantai Lagun Biru
PD Mini Zoo
Wet World Air Panas Pedas
Kuala Pilah 
Kompleks Kraf Negeri Sembilan 
Rembau Kristal 
Homestay Kampung Pelegong 
Muzium Tentera Darat 
Istana Diraja Seri Menanti 
Jelita Ostrich Farm
Banyak tempat menarik di NEGERI SEMBILAN

TEMPAT MENARIK DI MELAKA

Negeri Melaka memang penuh dengan tempat menarik. Tapi dah lama juga akak tak ke sana... Inilah tempat impian akak tahun 2014 ini...
Kota A Famosa di Bandar Hilir
A Famosa Wonderland di A Famosa Resort
A Famosa Resort
Melaka Wonderland Water Theme Park
Melaka River Cruise
Menara Taming Sari
Bangunan Stadhuys
Menaiki Beca Berhias Melaka 
Jonker Street
Bandar Hilir
Makam pahlawan Melaka
Muzium Samudera 
Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
Perigi hang Li Po
Perkuburan Belanda
Taman Budaya Melaka
Zoo Melaka di Ayer Keroh
Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
Taman Buaya Melaka
Kampung Morten (Rumah Merah)
Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
Dataran Pahlawan 
Boleh baca di sini TEMPAT MENARIK DI MELAKA

TEMPAT MENARIK DI JOHOR

Danga Bay
Zoo Johor
Gunung Ledang
Desaru
Air Terjun Kota Tinggi
Bazaar Karat
Rawa Steamboat
Hutan Bandar 
Mersing 
Pulau Sibu
Johor Premium Oulet (JPO) ~ JPO dari pandangan akak di  Johor Premium Outlet
Legoland ~ Kalau nak pergi sini bacalah TIPS DAN PANDUAN LEGOLAND
Puteri Harbour (Hello Kitty Town) ~ Ada entri di sini HELLO KITTY TOWN
Pantai Air Papan Mersing 
Telok Mahkota
Bacalah TEMPAT MENARIK DI JOHOR  untuk lebih maklumat lanjut...

TEMPAT MENARIK DI PAHANG
Cameron Highlands ~ Kami dah jejak sana masa Raya di Cameron Highland
Genting Higlands ~ Tempat yang sentiasa riang GENTING HIGHLAND
Bukit Fraser ~ Hanya gambar kami di FRASER HILL
Gunung Tahan
Pulau Tioman
Bukit Tinggi
Janda Baik
Bukit Gambang Waterpark 
Pantai Balok
Pantai Cherating 
Pantai Teluk Chempedak
Taman Negara Endau Rompin
Tasik Bera
Bacalah blog ini :- LOKASI TEMPAT MENARIK DI PAHANG ... sangat menarik... 

TEMPAT MENARIK DI TRENGGANU
Pasar Besar Kedai Payang 
Taman Tamadun Islam (TTI) 
Dataran Shahbandar 
Pasar Cabang Tiga 
Chinatown Kuala Terengganu
Muzium Negeri Terengganu
Pantai Batu Burok 
Pantai Penarik
Air Terjun Sekayu
Tasik Kenyir
Pulau Kapas
Pulau Duyung
Pulau Perhentian
Pulau Redang 
Tasik Kenyir 
Masjid Terapaung / Masjid Kristal
Masjid Hadhari
Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
Santuary Penyu di Rantau Abang

TEMPAT MENARIK DI KELANTAN

Negeri yang paling akak rindui... lama sungguh akak tak ke sana.. Kalau dulu boleh dikatakan setahun dua kali mesti pergi Kelantan. Sejak dah anak langsung tak ke sana.. Sangat merindui makanan yang ada di sana.. 
Pantai Tok Bali 
Pantai Sabak
Air Terjun Gunung Stong
Pantai Cahaya Bulan
Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
Taman Perbandaran Tengku Anis 
Makam Tok Kenali
Pantai Sri Tujuh 
Pantai Geting
Pantai Irama Bachok
Masjid Beijing di Rantau Panjang 
Muzium NegeriKelantan
Pasar Besar Siti Khatijah
Pasar Malam Wakaf Che Yeh
 Bazar Kain Batik Buluh Kubu 
Arked Uda 
Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan 
Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang)  
Jom baca cerita di CUTI KELANTAN TEMPAT MENARIK

TEMPAT MENARIK DI PERLIS
Gua Kelam
Padang Besar
Tasik Melati
Ladang Ternak Burung Unta
Muzium Kota Kayang
Masjid Terapung Al-Hussain
Jom baca di sini juga ada :- Riang Indera Kayangan

TEMPAT MENARIK DI KEDAH

Akak pernah belajar di Kedah selama 4 tahun.. Memang banyak tempat yang menarik untuk dilawati kalau kita ke  Negeri Kedah... Tempat yang paling best tentulah Pulau Langkawi...
Pulau Langkawi ~ Jom baca blog akak tentang TEMPAT MENARIK LANGKAWI
The Carnival Waterpark
Gunung Jerai
Pantai Merdeka  dan Pantai Tanjung Dawai
Hutan Lipur Sg. Sedim
Pekan Rabu di Bandar Alor Star
Air Terjun Lata Mengkuang
Air Terjun Lata Seri Perigi
Air Terjun Titi Hayun
Air Terjun Junjung
Rimba Rekreasi Batu Hampar
Pulau Sayak
Candi Lembah Bujang
Ladang Anggur Tasik Beris
Jom pakat ramai-ramai kita ke negeri Kedah lepas baca :- TEMPAT PELANCONGAN DI KEDAH

TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG
Bukit Bendera
Taman Rama-Rama
Menara Komtar/Perangin Mall
Batu Feringgi
Taman Negara
Taman Botani 
Tokong Ular
Rumah Kelahiran P. Ramlee
Muzium Negeri Pulau Pinang\
Masjid Kapitan Keling
Padang Kota Lama
Pasar Rope Walk (Hadapan Stadium Bandaraya)
Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall 

TEMPAT MENARIK DI SABAH
Gunung Kinabalu
Taman Negara Kinabalu
Hot Spring dan Canopy Walk Way di Poring
The Tips of Borneo
White Water Rafting di Sungai Padas
Orang Utan Sanctuary di Sepilok
Pasar Philippine
Tunku Abdul Rahman Marine Park (Pulau Sapi dan Pulau Manukan)
Rafflesia Centre di Tambunan
Labuan
Jom baca blog ini untuk menambahkan lagi Tempat Menarik di Kota Kinabalu sabah

TEMPAT MENARIK DI SARAWAK

Sarawak Culture Village
Pasar Minggu Jalan Satok
Kuching Waterfront
Taman Negara Bako
Taman Negara Gunung Gading
Taman Negara Gunung Mulu
Gunung Murud dan Batu Lawi
Pasar Serikin
Gua Pari-pari
Gua Angin
Waterfront
Blog yang menarik :-Tempat menarik di Sarawak

Friday, February 21, 2014

Rezeki yang tertulis

Salam Jumaat penuh keceriaan...
Semoga semuanya happy belaka...
Akak nak cerita pasal satu baucer yang dibeli baru ini...
Kononnya tahun 2014ni akak mesti melawat Menara KL..
Sekali nampak ada tawaran yang agak menarik ...
Teruslah beli...

Sekali janji Allah itu pasti...
Hari sabtu sebelum mak mertua akak masuk hospital..
Memang dah beria nak pergi tapi kononnya ada masa lagi..
Jadi bila dah mertua masuk hospital banyak benda yang tertangguh...
Minggu lepaspun balik kampung nasib lepas ...
Jadi dari membazir akak bagi baucertu pada kawan sepejabat...
Samalah macam akak tak pernah sampai sini lagi...
Semoga dia gembira di sana nanti...
Sebagai balasan akak dapat baucer hi tea dari dia..
Memang itulah rezeki yang tertuliskan...
Insyaallah ada rezeki sampai juga akak ke sini..
Dulu pernah pergi sekali masatu Menara KLni tutup ada 'renovation'
Jadi tunggulah mungkin ada rezeki akak nanti...

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Thursday, February 20, 2014

Budak demam

Ha rini Azalia demam lagi...
Lepas yang demam haritu dah sihat...
Semalam balik sekolah badan dia panas...
Mukapun dah monyok tak riang macam selalu...
Harini terpaksalah ibu diapun tak kerja...
Kena bawak dia pergi klinik....
Risau juga walaupun demamnya dah berkurang pagini...
Doktor bagi dia cuti sakit dua hari kalau-kalau malamni demam lagi...
Layan sarapan di kedai...
Makan ala kadar sebab akak nak pergi sekolah agama
Singgah taman ambil udara segar sikit
Layan dia main skuter sebelah klinik ...

Nak jadi kisahkan kad perubatan klinik akak hilang masa hand bag akak hilang haritu..
Gantinya tak dapat lagi...
Jadi redahjer pergi nasiblah diterima...
Tak payah nak bayar dulu...
Syukur tahunni kalau pergi klinik dah pakai kad sahaja...
Ada juga kelebihannya lepas syarilat diambil alihni....
Apapun walau dah ada kemudahan gunakanlah secara berhemah...

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Wednesday, February 19, 2014

Wordless Wednesday ~ Serba hitam bagai berjanji

Gambar masa kenduri kesyukuran di kampung ....
4 orang dari 5 orang cucu perempuan yang bagai berjanji  berpakaian hitam...
Bagaikan berjanji emaknya pun berpakaian serba hitam...
Tapi gambar cucujer sempat ambik...


Sorang lagi cucu perempuan tak dapat balik dari asrama..
Katanya jadi wakil sekolah untuk merentas desa...

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Tuesday, February 18, 2014

Balik kampung kenduri kesyukuran

Hari sabtu lepas balik kampung..
Mula suami tak nak ikut sekali...
Sekali lepas sembahyang subuh tengok dia berkemas...
Kami balik kampung seawal mungkin...
Kendurinya bermula pukul 11.30 pagi..
Jadi senang kalau sampai awal ...

Kenduri guna khidmat kateringjer...
Jadi tak banyak kerjapun...
Ambik keputusan ikut lebuhraya PLUS...
Selalu akak suka ikut jalan dalam...
Kuala Selangor - Sabak Bernam - Seberang Perak -Bota....
Nak cepat malas nak layan lampu isyarat yang banyak...
Singgah McDonald di stesyen minyak Petronas lepas keluar dari tol Subang ...

Sampai kampung awal ... 
Dapat sarapan lagi... 
Bestnyer... 
Anak akak melayan adik sepupunya yang paling kecik... 
 Emak akak tudung kuning sedang berbual dengan jiran yang baru sampai...
 Sampul surat letak yassin untuk tetamu yang datang... 
 Ramai juga tetamu yang datang hari ini... 
Semoga majlis mendapat keberkatan dariNya...

Kampung akakni dah tak ramai orang muda...
Yang ada orang dah berumurjer...
Tapi sejak Bandar Seri Iskandar dah naikni..
Boleh katakan ramai juga pasangan muda yang berpindah balik...
Harap sangat kampung akakni meriah macam dulu-dulu...

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Fotopages yang dah lama ditinggalkan...

Korang pernah ada akaun Fotopages tak? 
Sebelum kenal blog akak selalu buat entri di fotopages. 
Kebetulan masatu komputer di pejabat boleh masuk fotopagesjer. 
Tapi masatu fotopages meriah sesangat. 
Ramai juga kenalan yang kenal di alam maya akak jumpa di dunia realiti. 
Sekarang ramai kawan fotopages yang beralih arah ke facebook.. 
Kalau bukak akaun facebook akak kebanyakan adalah kawan fotopages..

Sekali singgah di fotopages banyak gambar yang dah tak kelihatan..
Nasib akak pernah simpan sikit gambar di fotopages dalam komputer...
Jadi harini sibuk sikit layanjer gambar kenangan semasa di fotopages dulu... 
 Gambar perngenalan fotopages akak.. sekarangpun dah takder...
Sepatutnya bawah Atikah & Azaliatu gambar yang di atastu.. 
Terakhir akak menulis ialah 1 Jun 2011...
Mak oooi lamanya... Yang bulan Septembertu tak 'publish' lagi... 
 Suka tengok diaorang masani baju sama, warnapun sama dan nak pakai gaun..
Sekarangni dah takder semua itu.. semua kehendak sendiri...
 Hari Keluarga pejabat suami di Taman Botani Shah Alam (dulu Taman Pertanian)
 Suka gambar keluarga sebelah suami akak masa birthday Anjang.... 
 Gambar di I-City masatu tarikannya hanyalah lampu... 
 Suka gambarni sebab kenangan pertama kali Atikah menjadi 'gadis bunga'
Ini gambar di entri terakhir yang telah tiada lagi...
Gambar masa balik kampung tapi singgah dulu Pekan Lumut... 
Gambar Azalia sebelum mendaftar sebagai pelajar Genius Aulad... 

Dulu akak suka edit gambar.. 
Ingat balik ada pulak masa yerk... 
Kenangan di fotopages mungkin akan luput... 
Moga blog ini tidak jadi macamtu ...
Sebab akak suka gak baca balik tulisan sendiri..
Blog ini menyimpan kenangan dua orang budak... 
Mungkin boleh dijadikan rujukan di masa akan datang... 

Monday, February 17, 2014

Pemanggang Ajaib

Harini letih sebab semalam baru balik dari kampung...
Azalia pulak demam ...
Di kampung aktif sangat langsung tak duduk diam... 
Berlari ke sana sini dengan sepupu-sepupunya...
Badan dia pulak habis digigit nyamuk..
(harap tak der apa-apalah)
Sebab dia nak juga tidur dengan sepupunya depan tv...
Ingatkan nyamuk takder sebab pasang 'aircond'...
Semoga cepat sembuh anak ibu...
Menangis nak pergi sekolah juga...
Tapi tak bolehler sayang...
Nanti tak pasal-pasal cikgu suruh balik...
Ibu jugak kena ambil nanti...
Rehat di rumah dan esok Insyaallah boleh ke sekolah..
Jadi harini ibunya sangat letih nak bekerja...
Tak dapat nak ceria di hari isnin... 

Rasanya demam pemanggang ajaib dahpun berlalu...
Akak dah beli bendani bulan Oktober lepas..
Kirim pada adik akak yang melawat Langkawi...
Beli jenama HIGjer..
Warna hijau comel jer...
Tapi sejak beli benda ajaib duk kat Ipoh..
Bulan Disember baru ambik masa balik kampung..
Tapi sejak dari ambiktu baru sekalijer akak gunakan..
Ha.. ha.. gituler masa tak dapattu berangan macam-macam..
Dah adatu macam tak rajinjer...
Suka warna pemanggang ajaib akakni... 
Akhirnya jomler kita makan pizza lagi...
Kalau ambik budakni balik sekolah memang alamatler kena belanja pizza...
Jadi korang naikler van abang Wan jerler... 

SUMBER :::: ambil dari FACEBOOK...

Untuk menasihatkan diri sendiri..
Sekarangni di pejabat semua sibuk tanya pasal bonus...
Maalumler kalau sebelum ini kami dapat bonus bulan Disember dan Mac..
Selepas syarikat diambil alihni belum nampak ada berita...
Jadi semua orang duk bercerita pasal bonus..
Akak cakap pada adik-adik akakni jangan terlalu berharap..
Tapi anak mudakan mana boleh tahan dengan jawapan yang sebegini...
Oleh itu untuk motivasi diri sendiri bersyukurlah wahai Cho Zila....

Friday, February 14, 2014

Salam Jumaat

Jumaat... seronoknyer...
Kejapjer masa berlalu...
Korang tengok tak Ariana Rose semalam?
Akak tak sempat nak tengok habis..
Sebab nak cepat menjenguk mak mertua di Putrajaya..

Semalam hantarkan tongkat untuk dia buat latihan berjalan...
Nampak perubahan yang sangat positif dalam diri dia...
Mukapun dah nampak berseri sikit..
Nampak macam tak sakit ...
Tapi dah kurus sebelumni hanya minum susu...
(patutnya akakni minum susujer baruler kuruskan)
Masalahnaya sekarang tak boleh bercakapjer lagi..
Tanya doktor bila boleh elok, dia tak dapat nak berikan jawapan...
Hanya Allah yang maha mengetahuinya...

Jom kita amalkan ini di hari jumaat....
Mudah tapi akakpun selalu lupa...

Dari Facebook Ustaz Zamri katanya...

Bismillah. 
Apa macam geng?
Curilah masa sedikit untuk baca beberapa ayat pertama Surah Al-Kahfi di hari Jumaat yang mulia ini. 
Lebih baik kalau dapat habiskan bacaan terus. Tak gitu?
Jadi apa lagi jom kita baca...

Harini 14 Februarikan... akak bukan nak cakap pasal Hari Kekasihtu.. tapi tiap kali sampai tarikh ini akak teringatkan satu kenangan yang tak mungkin dapat dilupakan. Hari ini 11 tahun yang lalu akak melahirkan anak yang tidak sempat untuk akak jaga dan belai. Pada tarikh ini akak menangis dan hampir hilang semangat walaupun orang yang datang melihat akak di hospital kata akak tabah. Depan orang takkan nak menangis... Kenangan paling menyentap perasaan namun ada hikmah yang tidak ternilai . Kalau Muhammad Najmi ada sudah tentulah Atikah dan Azalia punya abang yang kini belajar di tahun Lima... Entri kenangan  
Bayi mati dalam kandungan

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Thursday, February 13, 2014

Jangan takut melabur di Bursa Malaysia

Tajuk berat sikit kali ini...
Terbaca dalam majalah Mingguan Wanita...
Terasa nak ambil tahu...
Maalumler nilah kerja akak dari dulu...
Rasanya orang Melayu terutamanya ...
Bangsa Cina dah lama maju dalam sahamni..

Inilah pekerjaan yang akak tahu sejak keluar dari belajar..
Dulu akak memang tak nak kerja di Kuala Lumpur..
Ipoh senang nak balik kampung...
Jadinya pekerjaan di Ipoh amat terhad..
Dapat kerja di sebuah syarikat saham..
Masatu mana ada fikir masa depan..
Gaji tak besar mana maalumler "IPOH"..
Seronok pergi kerja tak der sapa nak kacau..
Bos baik dan kawan baik buat apa nak pening kepala..

Zamantu pekerja melayu diambil atas dasar kuota..
Masatu syarikat saham kecil-kecil belum bergabung lagi..
Tokei dia tentulah bukan orang kita...
Mula masuk kerjatu apapun akak tak tahu pasal saham..
Bapak akak manalah reti semua bendatu...
Dia tahu mengajarjer lepastu sibuk pergi kebun...

Masatupun industri saham tak serabut macam sekarangni..
Caj dikenakan mahal tapi orang tetap beli saham...
Pendapatan sebagai 'remisier' masatu memang lebat...
(remisierni pendapatannya adalah menerusi brokerage=caj bukan gaji)
Ramailah tenaga profesional dari bidang lain terjun jadi 'remisier'
Industri zamantu memang rancak dan meriah..
Mana ada 'online trading' macam sekarangni..
Hari-hari 'trading hall' penuh dengan manusia..

Kerja memang macam lipas kudung..
Telefon berdering tak berhenti-henti...
Nak pergi tandaspun selalu tak sempat ..
Curi tulang jauh sekali...
Tapi apa benda yang di atas pasti akan turun juga...
Apabila pasaran saham merudum ...
maka industri ini memulakan sekatan demi sekatan..
Menjadikan pasaran saham tak semeriah dulu....

Dengan 'online trading' yang tidak memerlukan kita bertemu..
Hubungan semakin jauh..
Kadang tak kenalpun 'customer' sendiri..
Ha... ha.. tiba-tiba panjang entri akak..
Maalumler mengimbau kenangan...
Inilah skrin yang akak hadap tiap-tiap hari..
Ada beribu syarikat disenaraikan di Bursa Malaysia..
Jadi berhati-hatilah melabur... 
Artikel yang mudah difahami...
Sebenarnya ramai yang takut melabur sebab ramai yang dah terkena..
Nak masuk melabur kena ada ilmu, tapi sekarangni pelajar Universitipun ramai yang pandai... 
Mudah sahaja nak melabur peringkat mulanya...
Nak memilih saham yang terbaiktu yang payah... 
Seperti kata Sunthara Segar saham telah wujud hampir 100 tahun di Malaysia..
Saham juga merupakan satu pelaburan dengan risiko yang sederhana..
Saham bukan untuk orang kaya sahaja...
Sesiapa yang ada sedikit simpanan masih boleh melabur... 

Ok itu aja nak dikongsikan hari ini....

http://www.theweeklypay.com/index.php?share=403305

Nuffnang oh Nuffnang