Nuffnang saya

Tuesday, June 30, 2015

Resort Mesra Kanak-kanak

Mungkin akak kekurangan idea untuk bercerita ...
Dengan kemalasan untuk mengambil gambar bertambahlah kurang cerita akak...
Ini hanya perkongsian menarik dari majalah LIBUR....
Resort Mesra Kanak-Kanak pilihan majalah LIBUR...
Mungkin selepas bulan Ramadan kita boleh merancang percutian sekeluarga...
Jom kita sama-sama baca..

SUMBER :: Majalah Libur November 2014

MOTIF ::: Manakan tahu boleh bawak anak- anak ke sinikan.. 

Pengenalan ::
Andai difikirkan mengenai apa yang menjadi perhatian kanak-kanak, tentulah tiga perkara ini yang menjadi perhatian iaitu kolam renang, hidangan makanan mesra kanak-kanak dan hiburan. Justeru itu, kami bawakan empat hotel yang  menyediakan ketiga-tiga elemen menarik ini yang boleh anda kunjungi sewaktu cuti persekolahan..

Shangri-La's Tanjung Aru Resort & Spa, Kota Kinabalu

Dilengkap dengan kolam renang dan gelongsor air yang 'seakan ' memanggil kanak-kanak untuk bermain air di sini. Resort yang dikelilingi  dengan kehijauan alam semula jadi ini pasti menggamit anda dan keluarga utnuk menginap dengan lebih lama. Apatah lagi dengan lokasinya yang berhampiran dengan pantai, pastinya masa untuk beriadah bertemankan dengan alam semula jadi dapat dimanfaatkan dengan baik.

Hotel 'kid's friendly' ini turut menyediakan aktiviti-aktiviti menarik buat anak seawal usia empat hingga 12 tahun pada setiap hari bermula dari jam 10 pagi hingga enam petang. Antara aktiviti yang menarik yang diadakan adalah seperti Make a Puzzle, Fruit Stamping, Limbo Rock, Dugong Storytelling dan Sandcastle Building.

Di hotel ini juga terdapat Cool Zone di mana tetamu dapat menikmati dinding-dinding hasil lukisan tangan yang memaparkan haiwan akuatik dan binatang hanya terdapat di Sabah. Sambil si ibu dan bapa menikmati secangkir kopi, kanak-kanak dapat mengasah kreativiti melukis dan menghasilkan kraf.

Pada setiap hari Jumaat, The Cool Zone akan mengadakan parti bertema untuk kanak-kanak bermula dari jam enam petang hingga 10 malam. Apa yang menarik, kanak-kanak turut boleh membantu para staf untuk melakukan dekorasi sebelum memulakakan parti. Aktiviti dimulakan dengan aktiviti ice-breaking untuk kanak-kanak saling mengenali antara satu sama lain. Pelbagai juaah enak seperti sosej, spaghetti, pizza dan aistrim disediakan bagi memeriahkan suasana.

First World Hotel, Genting Highlands

Buat kanak-kanak, mengunjungi Genting Highlands pastinya menjadi keseronokan yang tidak terhingga. Bermula dari perjalanan menaiki kereta kabel yang mengambil masa kira-kira 15 minit, kanak-kanak pasti tidak bosan untuk berjalan kaki ke ruang inapan dek kerana suasana persekitaran hotel yang sejuk dan dipenuhi banyak aktiviti.

Hotel ini mudah diakses dari Kuala Lumpur menggunakan bas. Ada setengah agen perlancongan menyediakan pakej dengan harga yang istimewa untuk perjalanan pergi dan pulan serta inapan dan permainan di taman tema. Meskipun taman teman 'outdoor' telah ditutup bagi kerja menaik taraf, permainan seperti Rio Float, Reider Cruiser, Mini Train, Busy Bugs, Circus Ride, FunLand, Genting Bowl, Snow World, Vision City  & Funtasy World Video Games Park masih dibuka seperti biasa..

Info menarik ::: Untuk mengakses ke tempat yang lebih jauh, anda boleh membawa anak-anak anda mengunjungi  Strawberry Farm dan Happy Bee Farm & Insect World. Untuk mendapatkan makanan buat mereka tidak sesekali menjadi masalah kerana terdapat pelbagai seleksi hidangan kanak-kanak yang dijual di sini. Antara restoran yang terkenal ialah Hainan Ekspress dan The Olive

NOTA ::: Kalau ke Genting Highlands memang hotel ini menjadi pilihan hati.. Maalumler turun bawah sahaja sudah ada in door theme park dan yang penting kedai makanan segerapun berlambak di sinikan.. Anak-anak akak memang suka sangat... Walaupun bilik agak kecil mun pilih yang paling murah sekali (masa budakni kecil dulu- sekarang dah kena pilih jenis bilik yang lain) tapi berbaloi sebab tidak lama duduk di bilik.. Kebanyakan masa adalah di taman tema... Yang seronoknya sarapan pagi dia memang banyak pilihan walaupun ramai orang... 

Berjaya Times Square

Menikmati hujung minggu tanpa perlu pergi jauh? Maka Berjaya Times Square adalah pilihan yang tepat untuk menceriakan hari bersama anak-anak. Menariknya, hotel ini turut dilengkapi dengan kolam renang di tingkat atas dan taman permainan untuk kanak-kanak . Untuk menikmati kulinari yang enak, Big Apple Restaurant's Kitchens dan Banquet Kitchens di Berjaya Times Square Hotel, Kuala Lumpur dianugerahkan sijil Halal oleh JAKIM.. (Good Point di sini)

Hotel ini turut dilengkapi dengan Taman Tema Indoor yang terbesar di Malaysia ini lengkap dengan pelbagai permainan yang harus dicuba seisi keluarga ialah Botanic Drive, Buddy Go ROund, Crazy Bus, Dizzy, Izzy DNA Mixer, Fantasy Trail, Flying Bumble Bee, Honey Bump, Molly-Cool's Swing, Oart's Express, Robo Crash dan banyak lagi. Selain itu, kanak-kanak pasti teruja untuk menonton filem di Kid's Theatre.

Info Wisata ::: Hotel ini juga mempunyai intregasi bersama dnegan pusat beli-belah, boling dan panggung wayang. Dengan adanya kemudahan monorail berhadapan dengan hotel, pastinya akses ke sekitar bandaraya Kuala Lumpur seperti Aquaria, KLCC, Menara KL dan Muzium Negara menjadi lebih mudah. Mencari tempat makan juga bukanlah menjadi sesuatu yang sukar kerana terdapat puluhan premis dan restoran yang beroperasi berdekatan di sini...


GAMBAR ::: 
Ini gambar kami menginap di sini pada bulan Mac yang lepas...
Tahun ini memang bukan tahun akak suka ambil gambar..
Dulu walau macamana akak tidak suka bergambarpun akak mesti gunakan kuasa veto untuk suruh mereka bergambar...
Tapi tahun ini memang sikit sangat gambar yang akak ambil....
Hotel ini memang berbaloi dan sepatutnya menjadi pilihan keluarga... 
Turun kebawah sahaja ada tempat membeli belah, kemudahan restoran dan juga taman tema..

KSL Hotel & Resort Johor Bahru

Resort dengan persekitaran mesrta keluarga ini mempunyai akses yang mudah ke Dinosaur Water Alive THeme Park dan pusat membeli belah yang terbaik di Johor Bahru. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan sauna, panggung wayang MBO dan mini golf (Mission Golf). Untuk kanak-kanak, pastinya mereka akan teruja untuk bermain di kolam renang yang ditempatkan di tingkat atas hotel.

Sambil bermain air, anak-anak pasti teruja untuk melihat replika Dinosaur yagn ditempatkan di Dinosaurs Alive Water Theme Park. Selain memberikan keseronokan, mereka dapat memahami dengan lebih baik bagaimanakah hidupan purba ini hidup dan bergerak pada suatu masa dahulu. Replika ini didatangkan dalam pelbagai saiz. Antara yang mencuri tumpuan ialah Compsognathus yang berukuran 2 kaki dan Brachiosaurus yang berukuran 85 kaki! Sementara itu, jangan lepaskan peluang untuk mencuba permainan Banana Boat Float dan beberapa permainan yang lain..

Mesti Tahu :: Untuk inapan pula, terdapat beberap kategori bilik yang pasti menepati kehendak mereka yang datang bilangan ahli  keluarga yang kecil atau  besar. 10 kategori inapan yang ditawarkan oleh KSL Resort bermula dari inapan Superior Room hingga ke Camellia Suite Primier. Buat mereka yang ingin mengakses ke Universal Studio Singapore dan Legoland Malaysia, KSL Hotel turut menyediakan pakej yang istimewa buat keperluan mereka..


NOTA KAKI :::
Hotel pilihan anak akak sekarangni ialah Hotel LEGOLAND... Asyik mengoogle imej Hotel Legoland ... Asyik cakap jomlah ibu kita ke sana... Tak masuk Legolandpun tak per janji tidur hotel Legoland... Sebenarnya akakpun teringin tapi entahlah tahunni memang terasa lemau pulak.. Ambil gambarpun tidak berapa gemar, rancangan untuk bawa anak-anak berjalanpun macam tidak terfikir lagi.. isyh.. isyh... 

Monday, June 29, 2015

8 Cara Berjimat Cermat di Bulan Puasa

Akak kongsikan di sini artikel dari majalan Rapi Jun 2015....
Mungkin dapat membantu kita di bulan yang mulia ini..

SUMBER ::: RAPI Jun 2015
Susunan :: Ruziana Zainal

Ramadhan adlah bulan tarbiyyah, iaitu bulan kita belajar dan menjalani latihan. Ramadhan juga tempat kita 'membersihkan' diri dalam satu bulan setelah menjalani 11 bulan yang lalu...

Jadi mari kita berjimat cermat di bulan yang mulia ini. Mudah-mudahan anda boleh praktikkannya bukan sekadar pada bulan puasa malah hari-hari lain pun sama...

1. AZAM BERJIMAT

RAPI ::Dengan menanamkan azam, secara tidak langsung ia akan membantu anda agar berpada-pada dalam berbelanja. Paling mudah, waktu membeli juadah berbuka puasa. Sebagai contoh, katakan anda berazam hendak berbelanja kurang daripada RM10. Secara tidak langsung, azam anda itu akan membantu anda mengawal perbelanjaan!

Kata akak ::: Azam yang sentiasa perlu bukan sahaja untuk bulan puasa tapi bila-bila masa sekalipun.. Mestilah ditanamkan azam untuk berjimat semungkin yang boleh... Membazirkan syaitan suka..

2. BELANJAWAN HARIAN

RAPI :: Azam sahaja memang tidak cukup. Anda harus mempunyai belanjawan untuk menyokong azam tersebut. Kalau tidak, takut tersasar nanti. Cara mudah membuat belanjawan, catat segala yang ingin dibelanjakan seharian di atas sehelai kertas. Catatan itu akan bertindak sebagai panduan bila anda hendak berbelanja kelak.

Kata akak :: Elok sangatler ... memang terkejut tengok perbelanjaan yang telah digunakan... akak takut nak buat benda yang ni.. Macam kita pergi kedai dua ringgit...memanglah dua ringgit tapi kalau dah beli banyak berpuluh-puluh ringgit habisnya untuk barang yang tidak penting... Jadi rajinlah menulis setiap perbelanjaan kita...

3. JANGAN BAWA DUIT BERLEBIHAN

RAPI :: Taktik ini terbukti berkesan kepada ramai orang. Bawa duit sekadar yang perlu seperti yang dirancang. Walaupun cara ini agak susah dilakukan tapi memang berkesan.

Kata akak :: Taktik yang sangat berkesan... kerana tahu duit tidak mencukupi.. Kalau bawa duit lebih pada mulanya kita cakap dalam hati esok kurangkan belanja konon hendak menampung yang terlebih pakai hari ini.. Tapi hakikatnya memang tidak mungkin berlaku, kalau sudah digunakan memang kira habislah..

4. JANGAN BERBELANJA IKUT NAFSU

RAPI :: Latih dan kawal diri supaya tidak mengikut nafsu. Memang tidak dinafikan melihat sahaja makanan di bazaar mampu membuatkan kita teruja untuk membeli. Tetapi bila dikaji, biasanya kita membeli juadah  terlalu banyak hanya akan menjurus kepada pembaziran sahaja.

Kata akak ::: Sekeping duit lima puluh ringgit kalau ke bazaar Ramadan kemungkinan tidak bersisa kerana rambang mata memilih... Setiap orang punya pilihannyer tersendiri.... Jadi memang kenalah pandai mengawal nafsu...

5. KIRIM JUADAH

RAPI :: Kalau anda berasa sukar untuk mengawal nafsu membeli-belah ketika mengunjungi bazaar Ramadhan, alternatifnya anda anda boleh mengirimnya sahaja melalui rakan ataupun ahli keluarga yang lain.

Kata akak ::: akakni nak mengirim pada siapalah gamaknyer...Alternatif masaklah...

6. BERBUKA DAN BERSAHUR DI RUMAH

RAPI :: Berbuka dan bersahur di rumah bukan sahaja dapat menjimatkan duit, malah dapat merancang masa anda juga.

Kata akak :: Yang ini paling mudah dan ringkas... Setelah 11 hari berpuasa akak dapati yang keluarga kami lebih suka makan benda selain dari nasi macam mi, mihun dan sebagainya.. Kuih dan juga bubur nasi mesti ada.. Jadi sebagai ibu juga kita kenalah memantau minat anak-anak untuk mengelakkan pembaziran...

7. BERBUKA DAN BERSAHUR DI SURAU ATAU MASJID

RAPI :: Kalau anda inginkan penjimatan yang maksimum, manfaatkan majlis berbuka dan shaur anjuran sesetengah suraau atau masjid. Selain berjimat, anda boleh terus solat berjemaah sekali. Inilah peluang terbaik untuk anda menggandakan pahala.

Kata akak :: Teringat masa akak duduk rumah sewa semasa Tingkatan 6 di Ipoh.. Jiran kami yang juga kawan lelaki sekelas memang setiap hari akan berbuka di Masjid Negeri.. Gigih juga kawan-kawan akaktu sebabnya rumah kami agak jauh juga dengan Masjid Negeri.. Namun kena pahamlah semuapun masih bergelar pelajar dan bukanlah dari golongan orang berada..

Sekarangni akak ada juga keinginan berbuka di masjid atau surau tapi tidak mungkinlah... Takkan akak tinggalkan suami dan ibu mertua berbuka berdua sahaja.. Teringin nak bagi Atikah dan Azalia belajar bagaimana rasanya berbuka di surau atau masjid.. Suami akak dari masa bujang sampailah sekarang kalau boleh suka berbuka di rumah, ada jemputan makan berbuka di hotelpun tidak dipandangnya.. Katanya tidak selesa..

8. BERKONGSI ATAU BERTUKAR JUADAH

RAPI ::Satu lagi cara berjimat ialah berkongsi juadah dengan teman serumah. Setiap orang beli juadah yang berbeza. Setiap seorang beli juadah yang berbeza. Ini bagi yang masih bujang. Bagi yang sudah berkeluarga, mungkin anda boleh bertukar-tukar sesama jiran tetangga. Di samping dapat merasa masakan berlainan jenis, secara tidak langsung boleh mengeratkan silaturrahim sesama jiran.

Kata akak ::: Jiran akak memang suka memberi... selalunya akakni kurang membalas... ala kesian jiran akak... Kalau balaspun selalunya akak akan gabungkan semua pinggan yang dia hantar...

Gambar di bawah tiada kaitan dengan artikel di atas...
Ini hidangan di hotel yang seciput tapi harganya mak oooi...
Cubalah buat di rumah dengan presentation yang meletoppp tak payah pergi ke hotel lagi..
Dan kalau di bulan puasa berlumba-lumba hotel mempromosikan buffet Ramadan...
Sekarangni harga untuk berbuka di hotel agak melambung tinggi.
Permintaan banyak sudah pastilah ada yang sudi menawarnyakan....
Sekali sekala apa salahnyakan untuk merasai suasana berbuka di hotel...
Semua hidangan habis dimakan untuk mengelakkan pembaziran...
Kenangan gambar makanan licin semasa balik kampung sebelum Ramadan....
Tahniah untuk adik beradik akak yang makan sampai licin...
Terima kasih untuk yang belanja kami malamtu...


Thursday, June 25, 2015

Seminggu Berpuasa

Seminggu sudah kita berpuasa....
Syukur dapat berkunjung ke blog kawan-kawan semalam...
Ramai yang bercerita kisah puasa, kisah beli baju raya, kisah masak-masak berbuka dan bersahur...
Baru tujuh hari puasa dah runsing apalah hendak di masak untuk berbuka petang ini...
Singgah Pasar Ramadhan sekarangni kurang rasa seronoknya...
Pasar Ramadhan di Bandar Kinrara telah menjadi sempit...
Tempat biasa Pasar Ramadhan kini dalam proses pembinaan bangunan rumah kedai...
Hari minggutu kami pergi rasa sungguh tidak selesa...
Mana gerai yang agak femes terpaksalah beratur panjang...
Dengan cuaca yang panas memang sungguh azab rasanya untuk singgah lagi...

Syukurlah juga di kawasan rumah akakni ramaijer yang berniaga di kawasan biasa...
Maksudnya tempat yang selalu menjadi tumpuan gerai untuk jual sarapan dan minum petang...
Lagi seronoknya di sini kebanyakan peniaga kita sudah biasa atau pernah membeli dari mereka...
Konsep akak belipun beli, masakpun masak juga...
Budak dua orangni masa ibu dia masak sibuk nak juga pergi membeli...

Malam pulak pergi ke surau berdekatan untuk terawih...
Hendak ke masjid malas pulak hendak menaiki kenderaan..
Ini senang boleh jalan kaki sahaja...
Anak-anak akak suka juga mengikut sebab balik nanti dapat 'tapau' makanan moreh...
Ada benda yang akak nak kongsikan pasal sembahyang terawihni...
Kisah anak-anak kecil yang pergi ke surau...
Kepada ibu bapa tolonglah pantau sedikit kelakuan anak-anak ini...
Memang tidak kusyuk dibuatnya dengan suara mereka yang nyaring-nyaring bersenda gurau...
Yang peliknya boleh pulak suara yang bersembangtu menyambut Amin selepas Al-Fatihah....
Lagi satu kepada ibu yang membawa anak kecil ke surau...
Ada yang menangis, ada yang berlari dari hujung sini ke hujung sana...
Kita tengah sujud nampak makhluk melintas...
Isyh sabarlah wahai hatikan...
AJK Masjid menegur dikatanya pulak tidak membenarkan dia solat..
Serba salah dibuatnya...

Kisah beli baju raya pulak, akak memang langsung tidak membuat persiapan...
Untuk akak sendiri memang selalunya asal ada...
Yang peliknya untuk dua orang budaknipun akak tidak beria sangat...
Lagi satu kalau nak membeli baju kena ada diaorang tak macam dulu boleh beli kalau terjumpa...
Maalumler bila dah besar sikitni ada citarasa sendiri...
Kalau kita beli tapi diaorang tidak suka pakai memang menyakitkan hati...
Jadi untuk elak pembaziran kalau jumpa nanti adalah baju raya untuk mereka...

Gambar bawah tiada kena mengena dengan luahan rasa di atas...
Cerita lama di IOI Mall Puchong...



SELAMAT BERPUASA SEMUA...

Wednesday, June 24, 2015

Mengamit kenangan di tanah Suci

Sudah hampir 3 bulan akak mengerjakan umrah...
Pastilah itu kenangan yang terindah dalam hidup...
Sentiasa berperasaan untuk ke sana lagi dan lagi...
Masih tidak sempat untuk mengarang kisah umrah akak di blog ini..
Hanya sempat bercerita ziarah akak di Palestin dan Jordan sahaja...

Alangkah seronoknya kalau kita dapat berada di Mekah dan Madinah semasa Ramadhan ini..
Kalau bukan bulan Ramadhanpun sudah terasa indahnya beribadah di sana...
Setiap masa penuh aktiviti yang mendekatkan diri pada Pencipta yang Esa....
Inikan pula kalau kita berada di sana pada bulan Ramadhan yang mulia ini...
Patutlah ramai yang bersungguh-sungguh untuk berada di Tanah suci setiap kali Ramadhan...
Melihat di kaca tv ibadah sembahyang terawih dari Mekahpun membuatkan hati kita sayu...
Bayangkanlah kalau kita sendiri berada di kalangan beribu manusia itu...
Gambar di atas suasana hari khamis di Masjid Nabawi..
Tengok ada beg bekalan makanan yang di bawa oleh mereka...
Selepas azan mereka akan berbuka puasa beramai-ramai...
Selalunya hari khamis ramai yang berpuasa sunat
Memang meriah sekali suasana waktu itu..
Kita yang berada berdekatanpun dapat merasa sedikit...
Hujung minggu Arab Saudi adalah hari khamis dan jumaat...
Jadi suasana di sana umpama pesta kerana ramai yang akan masuk ke Madinah atau Mekah...
Sengajakan nak tunjuk gambar sendiri masa di sana...
Ramai yang beriktikaf di masjid, bersembahyang sunat, sembahyang ganti, membaca al-quran...
Sebenarnya akakpun tidak sangka dapat menjejakkan kaki ke sana...
Syukur kerana dapat merasai pengalaman terindah ini ...
Patutlah dulu arwah opah akan selalu bercerita kisah di sana...
Selalunya kalau kami tidur di rumah opah tentulah cerita di tanah suci menjadi tajuk...
Alhamdulillah dapat juga akak merasainya walaupun sedikit lewat tapi masih diberi kesempatan...
Moga ada lagi umrah berkali-kali dan diberikan kesempatan menunaikan haji...

Tuesday, June 23, 2015

Indahnya hidup Bersyariat

Hari ini 23hb  Jun genaplah setahun bapak kesayangan akak meninggal dunia..
Semasa mencuci pinggan di waktu sahur tadi air mata mengalir ...
Terasa rindu dengan arwah .. hanya Al-Fatihah dikirimkan...
Bukan selepas apak meninggal sahaja air mata ini jatuh..
Semasa bapak hidup, akak akan menangis kalau terkenangkan dia...
Terutama sekali kalau terjumpa orang yang seiras dia...

Bapak bukanlah kuat bersembang atau bermesra dengan kami...
Kalau masa kami adik beradik kecil dulu memang susah hendak mendengar suara dia apatah lagi dia tersenyum...
Dia hanya bercakap benda yang penting sahaja dan kalau dia tersenyum adalah satu bonus...
Tapi dia kuat berleter dan bercakap selepas kami dewasa..
Namun apa yang dia leterkan hanyalah nasihat dan motivasi bukan hal mengarut...
Kalau kami adik beradik gelak tidak ingat dunia, dia mesti cakap "apa benda jerler yang kome suka sangatni"

Teringat juga kenangan Ramadhan masa kecik-kecik dulu...
Apak akan bersusah payah untuk menyediakan pelita panjut untuk kami...
Dia akan carikan buluh dan dia akan mendekonya.. tak mainlah pelita beli...
Maka berseri-serilah rumah kami pada 10 malam terakhir...

Ramadhan dulu-dulupun teringat kenangan moreh dengan arwah apak...
Selalunya apak akan masak sendiri nasi minyak...
Teringat nakalnya akak masatu dek sebab wanginya bau tumisantu mintak apak nak berbuka puasa...
Merayu-rayu kononnya lapar padahal masatu dah agak petang...

Itu belum lagi kisah baju raya kami waktu kecil dahulu...
Dengan pendapatan sebagai guru dan anak seramai 5 orang tentulah hidup tidak semewah mana..
Namun tidak dinafikan akak rasa tidak kurang apapun masa kami kecil...
Walaupun tidak dibelikan baju mahal namun rasa semuanyapun cukup....
Rasanya dulu setahun sekali sahaja membeli baju baru...
(ah! patutlah apak kata jangan membazir... kadang-kadang kita membeli baju anak setiap bulan)...

Bercerita pasal arwah tidak akan habisnya.. air matapun mengalir laju...
Cepatnya masa berlalu, sudah setahun rupanya apak meninggal dunia..
Teringat pandangan mata dia kala akak kata nak balik ke Puchong masa dia di hospital...
Dia cakap " kamu dah nak balikker?"...
Padahal selalunya kalau akak balik kampung dia akan suruh akak balik cepat  katanya nanti jem, nanti hujanlah, esok kamu nak kerja, nanti letihler tapi haritu macam dia keberatan nak lepaskan akak pergi.
Al-Fatihah untuk arwah bapak Zakaria Ansari bin Talib...
Moga amalannya diterima oleh yang maha kuasa...
Moga diampunkan segala kesalahan semasa dia hidup...
Amanlah hendaknya dia di sana....
Pemberian buku Indahnya Hidup Bersyariat dari apak pada Julai 2010...
Buku ini diberikan kepada kelima-lima anaknya untuk panduan hidup...

Thursday, June 18, 2015

Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan

Selamat Berpuasa untuk kawan-kawan akak semuanya...
Bulan yang sangat istimewa tiada tandingannya...
Semoga kita semua mendapat kebaikan di bulan yang mulia ini...
Mohon maaf kerana akak hanya insan biasa yang mudah melakukan kesilapan...

SALAM RAMADHAN... 
Selamat menjalani ibadah puasa....

Cho Zila
18hb Jun 2015
1 Ramadhan 1436 Hijrah..

Monday, June 15, 2015

Roti Puri

Hanya ingin berkongsi resipi Roti Puri...
Mungkin boleh jadi menu berbuka puasa nanti...
Akak pernah buat tapi tak berapa nak menjadi...
Tapi anak-anak suka katanya sedap...
Itu tak menjadi tau.... bayangkan kalau menjadi...
Gambar ehsan dari akak di Ipoh sana...
Mentangler menjadi cantik hantar kat whatsappjer...
Kalau hantar sepinggan takperler juga...
Makan dengan sardinpun sedapkan...
Resipi yang digunakan...
Akak rasa masa tuangkan airtu memang akak tuang sekali harungjer..
Lepastu dah tak boleh agak sebabnya buat cam nak buat cekodok...

Wednesday, June 10, 2015

Solat Sunat Taubat

Akak kongsikan ilustrasi bergambar solat sunat taubat...
Terima kasih kepada yang telah membuatnya dan akak panjangkan di sini...
Untuk kemudahan dan rujukan kita semua  bersama...

Persiapan sebelum melakukan umrah juga elok dilakukan solat sunat taubat...
Sebenarnya setiap masapun digalakkan untuk kita lakukan..
SUMBER : Google...

Friday, June 5, 2015

Cuti sekolah ibupun nak cuti juga...

Cuti sekolah selama semingguni memang kami tidak ke mana-mana...
Atikahpun mulai dari hari isnin sampai semalam tidak kebah dari demam...
Semalam pergi ke klinik buat kali kedua dan doktor lakukan ujian darah untuk denggi..
Keputusan tiada kesan denggi cuma tak seronok sangat sebab dia masih kurang sihat hari ini...
Harapnya kesihatan akak akan bertambah baik lagi petang ini...

Ikutkan perancangan akak akan ambil cuti sehingga hari rabu...
Harapnya semua akan berjalan dengan lancar...
Doakanlah anak akak bernama Nurul Atikah ini akan sembuh sepenuhnya...

Semoga perjalanan kawan-kawan yang bercuti-cuti Malaysia dan luar negara akan dipermudahkan...

Selangor ada banyak tempat menarik

Entri panjang dan banyak sumber yang akak korek hanya untuk rujukan...
Negeri Selangor negeri bertuah kerana macam-macam ada di sini...
Rupanya tahun 2015 dipilih sebagai Tahun Melawat Selangor...
Oleh itu bertepatan sekali kalau entri keistimewaan negeri Selangor untuk pelawat ini akak sediakan..

Selalu kalau cuti panjangjer jalan ke utara dan ke selatan pasti akan sesak...
Jadi apa kata kita tinjau apa yang menarik di Negeri Selangor yang kita tidak pernah lawati...
Percutian yang dekat dan tentulah belanjanya lebih murah ....
Jadi tidak perlulah kita menambah kesesakan di atas lebuh raya lagi ....

Senarai yang akak buat ini hanya di Negeri Selangor tidak termasuk Kuala Lumpur..
Jadi bayangkan betapa banyak tempat untuk kita lawati sebenarnya....
Tengok peta pelancongan untuk negeri Selangor ini terlebih dahulu....
Jom akak mulakan cerita tempat wajib dikunjungi kalau datang ke Selangor...

SUNWAY LAGOON

Taman Tema yang sangat terkenal...
Harga boleh tahan juga rasanya...
Klik di sini :- HARGA TIKET SUNWAY LAGOON
Untuk warganegara dewasa adalah RM90 dan kanak-kanak RM65...
Ehm kenalah menabung dahulu baru boleh masuk sini...
Maalumler makanan di dalampun boleh tahan juga harganya...
Namun keseluruhan memang enjoy sangat terutama kalau pergi ramai-ramai...
Nampakkan betapa lamanya akak tak kesini...
Masani Atikah dan Azaliapun comel sangat...
Pakai baju renang tapi pakai pampers, dalam air tentulah bukak...
Masani sepupu suamipun anak dara dan budak sekolah lagi...

I-CITY SHAH ALAM

Ini tempat baru yang tidak kurang menariknya...
Tapi pada akak harga tiket dia lagi macam ehm mahaljer...
Terpulanglah jugakan sebab ada tempat yang kita nak juga pergikan...
Macam akakpun ada juga pergi tempat yang akak teringin sangat...
Banyak tempat menarik di I-Cityni cuma sediakanlah duit....
Antaranya yang paling awal tarikan di sini ialah melihat lampu yang macam-macam bentuk...
Lepastu macam-macam ada antaranya ialah Taman Tema Air, Cho Zila di muzium lilin, Snow Walk, Cho Zila di Trick Art Museum,Cho Zila diHouse of Horror, Fun World Rides And Attractions, 5D Cinema  dan lain-lain lagi...
Boleh tinjau harga tiket yang ada di I-CITY
Memang banyaklerkan dan banyak jugalah duit yang kena keluar...
Kami dah pergi sebahagiannya dan ada rezeki datanglah kot idak tak payahlahkan...

Jom baca entri kenangan kami di sini :- INFO RED CARPET

Ada tarikan terbaru di i-city yang buatkan akak juga teringin nak sampai lagi ke situ jom baca blog :- LITTLEMAMADIARY ... baru membebel harga tiket mahal tapi nak juga pergikan... naluri ingin tahu...

KIDZANIA

Tempat kegemaran anak-anak akak..
Pergi dah lebih dari dua kalipun masih merengek nak pergi sini..
Janji belajar rajin-rajinpun sebab nak pergi sini...
Apa yang menarik sangat Kidzaniani kenalah pergi sendiri..
Yang happy hanya kanak-kanak tau bukan kita ibu bapanya...
Cho Zila di KIDZANIA

Bacalah artikel ini :- SIRAP LIMAU @ TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI CUTI SEKOLAH.. Kebanyakanya adalah di Negeri Selangor...

Jom terokai tempat menarik mengikut 9 daerah di Selangor...

(I) PETALING
Daerah yang paling banyak tempat menarik untuk dikunjungi...

(A) Shah Alam

1) Taman Botani Negara~
terkenal sekali Rumah 4 musim
ada macam-macam lagi sebenarnya...
2) Taman Tasik Shah Alam
3) Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
4) I-City
5) Wet Water World
Baca kisah Cho Zila di WET WORLD SHAH ALAM
6) Taman Seni Islam
7) Muzium Sultan Alam Shah
8) Kilang Roti Gardenia
9) Denai Alam Riding Recreation Club

Taman Botani Negara pada masa ini  ada hari keluarga PTGS 2010
Gambar masa I-City mula dibuka...
Jom baca cerita  kami di sana juga :- Cho Zila di WET WORLD SHAH ALAM

(B) Petaling Jaya/Damansara/Subang Jaya

1) Sunway Lagoon
2) Muzium Petaling Jaya
3) Pasar Antik Amcorp Mall
4) Kidzania
5) Kilang Coklat Beryl's
Cerita kami di Kilang Coklat ada di sini :- Posing di Kilang Coklat
6) Muzium Coklat
7) Farm In the City http://ikhlas-atilia.blogspot.com/2014/12/farm-in-city-seri-kembangan.html
8) Asean Water Sports Village Puchong
9) Mines Wonderland

(I1) HULU SELANGOR 

Terjah blog ini :- JOM HULU SELANGOR
1) Pekan Kuala Kubu Bharu
2) Empangan Peretak
3) Alor Lempah, Ampang Pecah
4) Bukit Kutu
5) Taman Rekreasi Millenium
6) Santuari Ikan Sungai Chiling

PETA PELANCONGAN DAERAH HULU SELANGOR
Gambar kami di Empangan Sungai Selangor Kuala Kubu di entri ini :- Sebelum naik ke Fraser Hill

(II1) GOMBAK

Maklumat dari sini :- MPS.GOV
1) Forest Research Institute Malaysia (FRIM)
2) Empangan Batu
3) Muzium Orang Asli
4) Batu Caves
5) Gua Damai
6) Hutan Lipur Bukit Lagong
7) Hutan Lipur Sg Tua
8) Hutan Rimba Kanching
9) Hutan Rimba Templer
10) Taman Rimba Komanwel
11) Tasik Biru Kundang

(IV) KLANG

Maklumat dari sini :- MPKLANG
(maklumat dari MPKLANG ini banyak dan sangat membantu)

1) Tanjung Harapan
2) Pulau Ketam
3) Terminal Star Cruise
4) Taman Bandar Diraja
5) Pelabuhan Klang
6) Gedung Raja Abdullah
7) Kota Raja Mahadi
8) Jambatan Kota
9) Istana Alam Shah
10) Balai Bomba Klang Selatan
11) Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS)

(V) KUALA SELANGOR

Maklumat dari sini MDKS.GOV
1) Bukit Malawati
2) Kelip-kelip Kampung Kuantan
Baca cerita :- Cho Zila di KELIP-KELIP KAMPUNG KUANTAN
3) Taman Alam Kuala Selangor
4) Pantai Remis Sungai Sembilang
5) Homestay Sg. Sireh
(sebenarnya di sini banyak ajer projek homestay kalau berkenan google sahaja)

(VI) SABAK BERNAM
MDSB
1) Pantai Bagan Nakhoda Omar
2) Kelong Paradise
3) Muzium Daerah Sabak Bernam
4) Pantai Batu 23, Sg Nibong
5) Pekan Sungai Besar
6) Pusat Pemerhatian Enggang
7) Pasar Sungai Haji Dorani
8) Homestay Sungai Dorani yang sangat femes !!!
9) Muzium Pertanian dan Perikanan
10) Sabak Waterfront
11) Sungai Apong
12) Homestay banyak ada di sini..~ untuk merasai suasana kampung
(Boleh tengok di sini untuk lebih mudah... mdsb @ homestay)

(VII) SEPANG

1) Kuala Lumpur International Airport (KLIA 1 & 2)
2) Litar Antrabangsa Sepang
3) Muzium Automobil Nasional
4) Avani Sepang Gold Coast Resort
5) Pantai Bagan Lalang
6) Banghuris Homestay
Bacalah Banghuris homestay Sepang mempersonakan ... akakpun jadi kagum...

(VIII)KUALA LANGAT
MDKL
1) Pantai Morib dan Pantai Kelanang
2) Bukit Jugra dan aktiviti paragliding
3) Muzium Insitu Jugra
4) Paya Indah Wetlands
5) Pulau Ketam
6) Pulau Carey ~ Perkampungan Budaya Mah Meri dan Hatters Castle
Info boleh baca dari :- Blog Dr Singa di Pulau Carey
9) Tanjung Sepat ~ Lover Bridge
8) Kilang Kerepek
9) Homestay juga terkenal di sini...
10) Gold Coast Morib Resort
Jom baca cerita kami :-  CHO ZILA BERCUTI DI GOLD COAST MORIB JER!!

Bacalah blog akak tentang :- Kuala Langat di mata CHO ZILA

(IX) HULU LANGAT

1) Sungai Congkak
2) Air Terjun Sungai Gabai
3) Agrotek Garden Resort
4) Bukit Broga
5) Gunung Nuang

Hanya untuk rujukan sahaja...
Kalau ada salah silap harap dimaafkan...

Suka baca artikel ini :- TOP SELANGOR ATTRACTIONS

Sila lawat laman web TOURISMSELANGOR

Thursday, June 4, 2015

Habislah kali ini

Apa yang habisnya?
Ceritanya begini...
Pejabat akak telah menutup semua url yang dirasakan membuatkan staf leka...
Ingatkan setakat facebook,you tube rupa-rupanya blogspotpun kena...
Jadi lagilah payah akak nak meronda...
Langkahku srmakin pendek....

Nampak tak tulisan kalau menggunakan telefon pintar yang penggunanya kurang pintar...
Semasa akak upload gambar gunakan telefon pintar buka di pc ofisni boleh pulak ....
Jadinya untuk perenggan kedua ini akak guna pc sahaja...
Harapnya sampai sudahlah blog tidak di sekat...
Setakat facebook akak biasa gunakan telefon pintar..
Tapi kalau nak masukkan entri di blog payah sangat rasanya...
Akhirnya ambillah gambar bukti yang facebook telah di sekat...



Wednesday, June 3, 2015

Wordless Wednesday ~ MENARA KUALA LUMPUR

Kisah masa cuti 4 hari di awal bulan Mei dulu...
Setelah sekian lama berkeinginan untuk sampai ke sini ..
akhirnya dapat juga kami ke sini secara tiba-tiba tanpa perancangan...
Perancangan dari Allah swt adalah yang TERBAIK.. kun fa ya kun..
Anak temanpun tidak membawa tudung...
Ingatkan hanya bersarapan pagi...
Comot met mot anak akak di atasni...

Tuesday, June 2, 2015

Tanjung Malim Bandar Ilmu

Berhenti dulu cerita umrah ziarah akak terlebih dahulu...
Mari kita berkenalan dengan bandar Tanjung Malim...
Bandar terakhir sebelum kita masuk ke Negeri Selangor...
Sebelum Lebuh raya PLUS, Bandar Tanjung Malim ini agak sibuk...
Seingat akakler tiap kali ke Kuala Lumpur bas mesti singgah Tanjung Malim...
Untuk mengembalikan nostalgia akak naik teksi dengan opah akak masa kecik-kecik dulu kita ambil artikel dari majalah LIBUR ini..

MOTIF ::: Kenali negeri Perak yang ku cintai...

Sumber : Majalah LIBUR November 2014

Bandar Unik
Bandar unik yang bersempadanan dengan negeri Selangor ini berada di selatan negeri Perak. Mendapat nama daripada istilah Muallin yang bermaksud ilmu, ia terletak hanya 70km dari Kuala Lumpur. Tanjung Malam macam juga bandar-bandar lain yang ada di Malaysia. Ia kaya dengan sejarah dan keunikannya yang tersendiri. Antaranya ialah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), kedai Pau Yik Mun, kedai makan Gado-gado Aman, Taman Tema Air Panas Sungkai dan pusat perkelahan air terjun Kalumpang..

UPSI
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang dahulunya dikenali sebagai Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) juga mempunyai muzium yang membenarkan orang ramai menghayati sejarah terperinci mengenai dasar pendidikan negara

Pau Yik Mun
Menjadi tumpuan kaki makan kerana pau daging, pau kacang dan pau kaya yang disediakan cukup menyelerakan. Di tambah pula daengan kopi putih yang nostalgik, pasti terangkat punggung ketika menikmatinya!

Gado-Gado Aman
Terleteak di mendan makan Tanjung Malim, gado-gado ayamnya sant istimewa. Kuah kacangnya yang manis dan pekat menambah nafsu makan jika diminum dengan air jagung yang dipesan.

Air Panas Sungkai
Selain menikmati air panas semula jadinya, orang ramai juga berpeluang menikmati pengalaman merebus telur dan menjamu selera di sini. Terdapat beberapa buah kolam yang sesuai untuk seisi keluarga beriadah dan bergembira.

Air Terjun Kalumpang
Air sungainya yang sejuk dan suasana kanopi hutannya yang mendamaikan mengundang orang ramai untuk mengadakan palbagai jenis aktiviti riadah seperti manda-mandi dan berkhemah..

Mesti Tahu
Tiada bayaran dikenakan untuk mereka berkunjung ke MuziumUPSI. Masuk adalah percuma..

Itu sahaja kisah dia...
Akak pernah buat entri kedai makan yang sedap di Tanjung Malim..
Nama kedainya ialah RESTORAN GARDEN SEAFOOD TANJUNG MALIM
Bangunan Suluh Budiman adalah di kawasan UPSI...
Boleh nampak dari jalan raya besar...
Gambar adalah dari SUMBER :::MDTM

Menurut Laman Web Majlis Daerah Tanjung Malim (MDTM) tempat menarik di Tanjung Malim adalah :-
1) Bangunan Suluh Budiman ... gambar di atas...
2) Kampung Kubu - Kampung asal dan tertua di Tanjung Malim..
3) Kawasan Perang Dunia ke 2 Slim Village
4) Jambatan Sungai Slim - Kesan peluru dan bom masih boleh di lihat di jambatan ini..
5) Rumah Za'ba - Pendita Za'ba pernah tinggal di rumah tersebut...

Jadi apa lagi macam-macam ada di Tanjung Malim ...
Dari segi sejarahnya, rekreasinya, dan makanannya...
Perak Darul Ridzuan moga terus maju di bawah Sultan yang hebat... 

Monday, June 1, 2015

Gua Ashabul Kahfi

Tempat yang terakhir dikunjungi sebelum berangkat ke Madinah...
Lokasi Gua Ashabul Kahfi tidak jauh dari Bandar Amman...
Merupakan suatu kisah benar tentang 7 pemuda yang tertidur di dalam gua..
Mereka cuma bangun selepas 309 tahun kemudian..
Pemuda-pemuda beriman ini hidup di zaman Raja Diqyanus Rom...
Mereka hidup dikalangan penduduknya menyembah berhala dan raja yang zalim...
Demi menjaga iman, mereka lari kerana di kejar oleh tentera yang ingin membunuh mereka...
Firman Allah;“Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa yang mereka sembah selain Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmat-Nya kepada kamu dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk menjayakan urusan kamu dengan memberi bantuan yang berguna”.

(al-Kahfi: 16)
Mereka lari ke pedalaman di kawasan pergunungan bernama Nikhayus. Di situ terdapat sebuah gua dan di situlah mereka bersembunyi dan berlindung. Kebetulan semasa perjalanan mereka ke situ mereka telah diekori oleh seekor anjing bernama ar-raqiim. Maka anjing itu turut bersama-sama dengan mereka berlindung dan menetap di gua itu. Di dalam gua itu mereka diberi ketenangan dan ketenteraman oleh Allah.
Allah telah menidurkan mereka dengan nyenyak dalam gua tersebut. Firman Allah menceritakan tentang mereka di dalam gua;
“Lalu Kami tidurkan mereka dengan nyenyaknya di dalam gua itu bertahun-tahun lamanya”.
(al-Kahfi: 11).
SUMBER : SUHAILA @ jejak ke gua Ashabul Kahfi. Memang banyak ilmu tentang Ashabul Kahfi boleh dapat di sini...
Jom tengok gambar yang ada semasa di sana..
Bergambar beramai-ramai di depan pintu gua...
Berakhirlah kisah jalan ramai-ramai di Palestin dan Jordan..
Sampai di Madinah nanti kebanyakannya berjalan sendiri-sendiri sahaja..
Menunggu di luar kerana ada grup lain yang telah masuk ke dalam sana terlebih dahulu..
Guanya bukanlah besar manapun kalau masuk ramai sangat mahu tidak bernafas...
Panas terik tapi cuaca terasa sejuk dan nyaman...
Ini pemandangan di depan gua..
Main tunjukjer entah lubang apa yang ada di situ...
Di belakang kami terletak tinggalan para penghuni gua...
Terdapat juga satu tempat simpanan tulang dipercayai kepunyai penghuni gua tersebut...
Di letakkan di bawah tempat tidur batu mereka..
Tapi di sebabkan handphone akak buat hal di sana tiadalah gambar...
Gambar yang ada inipun dikirimkan oleh adik ipar akak yang ditengahtu..
Di sebelah gua tersebut ada sebuah masjid besar...
Nampak cantik tapi tidak sempat untuk masuk ke dalam kerana waktu yang suntuk... 

Berakhirlah kisah perjalanan akak di bumi Jordan...
Rasa tidak sabar untuk menjejakkan kaki ke Madinah pula...
Dalam hati ada gusar kerana inilah pengalaman pertama akak mengerjakan umrah...
Persiapanpun tidak selengkap mana namun berdoa Allah permudahkan segalanya.. 




Nuffnang oh Nuffnang